Miért van szükségünk antioxidánsokra ?
Korábban már írtunk róla, hogy az emberi szervezetben mennyire fontos, hogy az instabil szabadgyökök és a stabil antioxidánsok egyensúlyban legyenek. Ha ez az egyensúly felborul, akkor beszélhetünk oxidatív stresszről, ami hosszú távon nagyon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Mit is jelent pontosan az oxidatív stressz?
De ismételjük át gyorsan a dolgot: a szabadgyökök a testünkben lévő, oxigéntartalmú molekulák. Ezek páratlan számú elektront tartalmaznak, így tudnak reakcióba lépni más molekulákkal, amiktől elektronokat happolnak el. Az antioxidánsok viszont anélkül tudnak elektront adni a szabadgyökök páratlan számú elektronjához, hogy ők maguk nem válnak instabillá: ezzel megakadályozzák, hogy az adott szabadgyök reakcióba léphessen más molekulákkal és így kárt tegyen a szervezetben.
Oxidatív stressz akkor alakul ki, ha több szabadgyök van jelen, mint amennyit az antioxidánsok képesek elektronnal ellátni, ezáltal egyensúlyban tartani. Ilyenkor a szabadgyökök a szervezetet gyengítik: a zsírszövetet, a fehérjéket, de a DNS szerkezetét is kikezdhetik, ami számos betegséghez vezethet. Az oxidatív stresszhez szükséges szabadgyök-többletet több helyről is szerezhetjük: az ózon, a cigarettafüst, bizonyos tisztítószerek, a cukor, a zsír és az alkohol is mind hozzájárulhat a szabadgyökök termeléséhez.
Miért ártalmas az oxidatív stressz – és mit tehet ellene?
Ha a felesleges szabadgyökök elszaporodnak, a szervezet számos részére lehetnek hatással. A cukorbetegség, az érkeményedés (más néven ateroszklerózis), a magas vérnyomás és a különböző gyulladások még a legenyhébb betegségek közé tartoznak. Az oxidatív stressz oka lehet azonban neurodegeneratív betegségeknek, mint a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer-kór, továbbá okozhat szívproblémákat, valamint rákot is.
A megoldás elsősorban természetesen a megelőzés: az alkohol, a cigaretta, a cukros és zsíros ételek mellőzése már önmagában nagy mennyiségű szabadgyök termelésétől kíméli meg a szervezetét. A megelőzés része lehet a helyes táplálkozás is – megfelelő mennyiségű antioxidáns bevitelével.
A legjobb, ha a napi 5 étkezése mindegyike tartalmaz valamiféle zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg minél változatosabban.
A pirosbogyók, a citrusfélék, a cseresznye és a szilva olyan gyümölcsök, melyeket magas antioxidáns szintjükért érdemes fogyasztani.
Zöldségek közül az olívabogyó, a paradicsom, sárgarépa, brokkoli, valamint a sötétleveles zöldek tartalmaznak a szervezet számára megfelelő mennyiségű antioxidánst.
A húsok fogyasztása ugyanúgy fontos emellett is, elsősorban a halak segíthetnek megelőzni az elsavasodást.
Vitaminok és a zöldteák is segítségére lehetnek a megfelelő étrend kialakításában: az E-vitamin, a C-vitamin, a kurkuma, fokhagyma, hagyma és fahéj változatos használata kiváló megelőzésként szolgál.
A hidrogénes víz egy viszonylag frissen felfedezett csodaszer – az egyik legerősebb antioxidáns, amit ráadásul az otthonában, egyszerűen előállíthat, ezzel a készülékkel.
A tudás, az információ hatalom – használja hát ezt önző célra, a saját egészsége megóvására!