Bemutatkozik az „űrvízszűrő”, azaz fordított ozmózis technológia
A RO (reverse osmosis) a vízben oldott anyagok 90-95%-át képes kiszűrni (lebegő szennyeződésektől az oldott nehézfémeken át a mikrobákig), így garantált, hogy semmilyen kellemetlen ivási élményt vagy éppen fertőzést okozó összetevő nem marad az ilyen módon megtisztított vízben.
A technológiát a Nasa (az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala) fejlesztette ki, és mint oly sok más nagyon hatékony, tartós és megbízható megoldás, ez is onnan került át az iparba, a mezőgazdaságba és a mindennapi életbe. Ez a technológia alkalmas arra, hogy például a haditengerészetnél a tengervízből nyerjenek ivóvizet, de a világ sok pontján szintén bevethető az éltető folyadék előállítására, ahol szűkében vannak a természetes ivóvíznek.
A RO víz előállításának óriási a jelentősége az élelmiszeriparban is, hiszen egy lépésben állít elő tiszta és csíramentes vizet, amelyet aztán üdítőitalok, gyümölcslevek, likőrök, konzervek gyártásánál használnak fel. Az eljárás hatékonysága lenyűgöző, míg az innovatív megoldások már azt is lehetővé teszik, hogy alkalmazása költséghatékonysági szempontból is vonzó legyen.
A működése egy a mindennapi életben is tapasztalható fizikai jelenség megfordításán alapul. Az ozmózis során, ha két eltérő sűrűségű folyadék találkozik egy olyan hártyán keresztül, amely csak egy irányba engedi a folyadék áramlását, akkor a hígabb folyadékból a sűrű felé áramlanak a vízmolekulák és így a sűrűbb oldat felhígul. A folyamat oka az ún. ozmotikus nyomáskülönbség, amely az oldószerben nagyobb. A fordított ozmózis lényege, hogy a sűrűbb oldatra nyomást fejtenek ki, gyakorlatilag átpréselik egy féligáteresztő membránon, melynek túloldalán tiszta vizet kapnak és a fennmaradó sűrű, szennyezett vizes oldatot pedig a szennyvízbe vezetik.
Folytatjuk az ozmózis membrán részletes bemutatásával!